Coïtus interruptus

Coïtus interruptus is een term die vaak gebruikt wordt in de seksuele context. Het wordt ook wel terugtrekken genoemd en is een methode van geboortebeperking waarbij de man zijn penis uit de vagina haalt voordat hij ejaculeert. Deze methode wordt vaak gebruikt door stellen die geen andere anticonceptiemiddelen gebruiken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op coïtus interruptus en alle aspecten die daarmee gepaard gaan.

Wat is coïtus interruptus?

Coïtus interruptus is een anticonceptiemethode waarbij de man zijn penis uit de vagina haalt voordat hij ejaculeert. Het is een van de oudste anticonceptiemethoden die er bestaan en werd al gebruikt in de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Het idee is dat door de penis terug te trekken voordat er zaadlozing plaatsvindt, de zaadcellen niet in de vagina terechtkomen en er dus geen bevruchting kan plaatsvinden.

Hoe effectief is coïtus interruptus?

Coïtus interruptus is niet de meest effectieve anticonceptiemethode die er bestaat. Volgens onderzoek heeft deze methode een failure rate van 18% bij perfect gebruik en 27% bij typisch gebruik. Dit betekent dat bij 18% van de stellen die deze methode perfect gebruiken, er toch een zwangerschap optreedt. Bij typisch gebruik, waarbij de methode niet altijd correct wordt uitgevoerd, loopt dit percentage op tot 27%.

Wat zijn de voordelen van coïtus interruptus?

Coïtus interruptus heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere anticonceptiemethoden. Ten eerste is het een natuurlijke methode die geen invloed heeft op de hormoonhuishouding van de vrouw. Dit kan voor sommige vrouwen een voordeel zijn, omdat hormonale anticonceptiemiddelen bijwerkingen kunnen hebben. Daarnaast is deze methode gratis en onmiddellijk beschikbaar, wat het voor sommige stellen aantrekkelijk maakt.

Wat zijn de nadelen van coïtus interruptus?

Coïtus interruptus heeft ook een aantal nadelen. Zoals eerder genoemd is deze methode niet erg effectief en er bestaat altijd een risico op zwangerschap. Daarnaast kan het terugtrekken van de penis op het moment suprême als minder prettig worden ervaren door de man en kan het de spontaniteit van de seks verminderen. Bovendien biedt deze methode geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Wanneer is coïtus interruptus niet geschikt?

Coïtus interruptus is niet geschikt voor iedereen. Het is belangrijk om te beseffen dat deze methode niet erg effectief is en dat er altijd een risico op zwangerschap bestaat. Daarom wordt deze methode niet aanbevolen voor stellen die absoluut geen kinderen willen krijgen. Daarnaast is deze methode niet geschikt voor stellen die geen enkel risico op zwangerschap kunnen nemen, bijvoorbeeld omdat de vrouw een medische aandoening heeft die een zwangerschap in de weg staat.

Conclusie

Coïtus interruptus is een anticonceptiemethode die al eeuwenlang bestaat. Het is een natuurlijke methode die geen invloed heeft op de hormoonhuishouding van de vrouw en gratis en onmiddellijk beschikbaar is. Echter, deze methode is niet erg effectief en biedt geen bescherming tegen SOA’s. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en om te overwegen of deze methode geschikt is voor jou en je partner.

FAQs

1. Kan coïtus interruptus als enige anticonceptiemethode worden gebruikt?

Nee, coïtus interruptus wordt niet aanbevolen als enige anticonceptiemethode. Het is niet erg effectief en biedt geen bescherming tegen SOA’s. Het wordt aanbevolen om een betrouwbaardere anticonceptiemethode te gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje, of condooms.

2. Is coïtus interruptus veilig?

Coïtus interruptus is niet erg veilig als enige anticonceptiemethode. Het is niet erg effectief en biedt geen bescherming tegen SOA’s. Als je seksueel actief bent en geen kinderen wilt krijgen, wordt het aanbevolen om een betrouwbaardere anticonceptiemethode te gebruiken.

3. Kan coïtus interruptus worden gebruikt tijdens de vruchtbare periode?

Coïtus interruptus kan worden gebruikt tijdens de vruchtbare periode, maar het is niet erg effectief. Als je zwangerschap wilt voorkomen, wordt het aanbevolen om een betrouwbaardere anticonceptiemethode te gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje, of condooms.

4. Kan coïtus interruptus worden gebruikt als een vorm van seksuele opwinding?

Coïtus interruptus moet niet worden gebruikt als een vorm van seksuele opwinding. Het kan de spontaniteit van de seks verminderen en kan minder prettig zijn voor de man. Als je op zoek bent naar manieren om je seksleven te verbeteren, zijn er andere methoden die je kunt proberen, zoals het gebruik van seksspeeltjes of het uitproberen van nieuwe standjes.

5. Kan coïtus interruptus worden gebruikt als noodanticonceptie?

Coïtus interruptus kan niet worden gebruikt als noodanticonceptie. Als je onbeschermde seks hebt gehad en bang bent voor zwangerschap, kun je gebruik maken van de morning-afterpil. Deze pil moet echter zo snel mogelijk na de seks worden ingenomen om effectief te zijn.