De prikpil

Als je op zoek bent naar een betrouwbare anticonceptiemethode, heb je vast weleens gehoord van de prikpil. Deze vorm van anticonceptie is al jarenlang populair onder vrouwen, maar er bestaan ook nog veel misverstanden over. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de prikpil, van hoe het werkt tot de voor- en nadelen. Lees snel verder!

Wat is de prikpil?

De prikpil is een vorm van anticonceptie waarbij je elke drie maanden een hormooninjectie krijgt. Hierdoor wordt de eisprong onderdrukt en is de kans op zwangerschap heel klein. De prikpil bevat het hormoon progestageen, dat ervoor zorgt dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor kan het sperma niet bij de eicel komen en is de kans op bevruchting heel klein.

Hoe gebruik je de prikpil?

De prikpil wordt toegediend door een huisarts of gynaecoloog. Je krijgt een injectie in je bil of bovenarm en daarna hoef je drie maanden lang niets meer te doen. Na drie maanden moet je opnieuw een afspraak maken om een nieuwe injectie te krijgen. Het is belangrijk dat je de injecties op tijd laat zetten, anders kan de anticonceptie minder betrouwbaar worden.

Wat zijn de voordelen van de prikpil?

De prikpil heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van anticonceptie. Zo hoef je maar vier keer per jaar aan je anticonceptie te denken, in plaats van dagelijks of wekelijks. Daarnaast is de prikpil heel betrouwbaar en is de kans op zwangerschap heel klein. Ook heeft de prikpil een positief effect op hevige menstruaties en menstruatiepijn.

Wat zijn de nadelen van de prikpil?

Natuurlijk heeft de prikpil ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat het hormoon progestageen kan zorgen voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtstoename en verminderd libido. Daarnaast duurt het even voordat de anticonceptie uitgewerkt is als je besluit te stoppen met de prikpil. Het kan soms wel een jaar duren voordat je normale menstruatiecyclus weer terugkomt.

Is de prikpil geschikt voor iedereen?

De prikpil is niet voor iedereen geschikt. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden als je nog kinderen wilt krijgen, omdat het soms even kan duren voordat je normale cyclus weer terugkomt na het stoppen met de prikpil. Ook als je last hebt van bepaalde aandoeningen, zoals borstkanker, is de prikpil geen geschikte vorm van anticonceptie. Overleg altijd met je huisarts of gynaecoloog of de prikpil voor jou een geschikte optie is.

FAQs

1. Kan de prikpil beschermen tegen soa’s?

Nee, de prikpil beschermt alleen tegen zwangerschap en niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Gebruik daarom altijd een condoom als je seks hebt met een nieuwe partner of als je niet zeker weet of je partner een soa heeft.

2. Kan de prikpil invloed hebben op mijn vruchtbaarheid?

Als je stopt met de prikpil kan het even duren voordat je normale cyclus weer terugkomt. Het kan soms wel een jaar duren voordat je weer vruchtbaar bent. Als je snel zwanger wilt worden, is het daarom aan te raden om een andere vorm van anticonceptie te overwegen.

3. Wordt de prikpil vergoed door mijn zorgverzekering?

Ja, de prikpil wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Houd er wel rekening mee dat je soms een eigen bijdrage moet betalen.

4. Kan ik de prikpil gebruiken tijdens de borstvoeding?

Ja, de prikpil kan veilig gebruikt worden tijdens de borstvoeding. Het hormoon progestageen heeft geen invloed op de kwaliteit of hoeveelheid van de moedermelk.

5. Wat moet ik doen als ik een injectie heb gemist?

Als je een injectie hebt gemist, is de kans op zwangerschap groter. Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of gynaecoloog om te bespreken wat je het beste kunt doen. Het kan zijn dat je een morning-afterpil moet nemen of dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen om zwangerschap te voorkomen.

Conclusie

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie die veel voordelen heeft. Het is echter niet voor iedereen geschikt en het kan zorgen voor bijwerkingen. Overleg altijd met je huisarts of gynaecoloog of de prikpil voor jou een geschikte optie is. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van de prikpil en weet je of het iets voor jou is.