Eileiderontsteking

Eileiderontsteking, ook wel bekend als salpingitis, is een aandoening waarbij de eileiders ontstoken raken. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan leiden tot onvruchtbaarheid als deze niet op tijd wordt behandeld.

Wat veroorzaakt eileiderontsteking?

Eileiderontsteking kan worden veroorzaakt door een infectie die zich verspreidt vanuit de vagina of baarmoederhals. Deze infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën zoals chlamydia en gonorroe, die seksueel overdraagbaar zijn. Andere oorzaken kunnen zijn een infectie na een miskraam, abortus of bevalling, een intra-uterine anticonceptieapparaat (IUD) of een operatie aan de baarmoeder.

Hoe wordt eileiderontsteking gediagnosticeerd?

Eileiderontsteking kan worden gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, een bloedtest en een uitstrijkje. Er kan ook een echografie worden uitgevoerd om de eileiders te bekijken en te zien of er sprake is van een ontsteking. In sommige gevallen kan een laparoscopie nodig zijn om de eileiders te bekijken en te bepalen of er sprake is van een ontsteking.

Wat zijn de symptomen van eileiderontsteking?

De symptomen van eileiderontsteking kunnen variëren, maar kunnen zijn:

  • Pijn in de onderbuik
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Abnormale vaginale afscheiding
  • Pijn tijdens het plassen
  • Pijn tijdens seksuele activiteit

Hoe wordt eileiderontsteking behandeld?

Eileiderontsteking kan worden behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden. In sommige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn om intraveneuze antibiotica te geven. Als er een abces in de eileider is, kan een operatie nodig zijn om het abces te verwijderen.

Hoe kan eileiderontsteking worden voorkomen?

Eileiderontsteking kan worden voorkomen door veilige seks te hebben en regelmatig te worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen. Als u een intra-uterien anticonceptieapparaat (IUD) gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig op infecties wordt getest. Als u een infectie heeft, moet u deze onmiddellijk laten behandelen om te voorkomen dat deze zich verspreidt naar de eileiders.

FAQs

1. Kan eileiderontsteking leiden tot onvruchtbaarheid?

Ja, als eileiderontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid omdat de ontsteking littekenweefsel kan veroorzaken dat de eileiders blokkeert.

2. Is eileiderontsteking besmettelijk?

Ja, eileiderontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën die seksueel overdraagbaar zijn, zoals chlamydia en gonorroe.

3. Hoe lang duurt de behandeling van eileiderontsteking?

De behandeling van eileiderontsteking kan variëren, maar antibiotica worden meestal gedurende 10-14 dagen voorgeschreven.

4. Kan eileiderontsteking terugkeren?

Ja, als de oorzaak van de eileiderontsteking niet wordt aangepakt, kan deze terugkeren.

5. Kan eileiderontsteking worden voorkomen?

Eileiderontsteking kan worden voorkomen door veilige seks te hebben en regelmatig te worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen. Als u een intra-uterien anticonceptieapparaat (IUD) gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig op infecties wordt getest.

In conclusie is eileiderontsteking een aandoening die kan worden veroorzaakt door een infectie die zich verspreidt vanuit de vagina of baarmoederhals. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid als het niet op tijd wordt behandeld. Symptomen zijn onder andere pijn in de onderbuik, koorts, misselijkheid en braken. Eileiderontsteking kan worden behandeld met antibiotica en soms is een operatie nodig. Het is belangrijk om veilige seks te hebben en regelmatig te worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen om eileiderontsteking te voorkomen.