Genitale wratten (HPV of humaan papillomavirus)

Genitale wratten, ook wel bekend als HPV of humaan papillomavirus, is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Het wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus, dat zich verspreidt via seksueel contact. Hoewel het meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan het leiden tot genitale wratten en in sommige gevallen zelfs kanker.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn kleine, vlezige gezwellen die zich vormen op en rond de geslachtsorganen. Ze kunnen ook voorkomen in de mond en keel na orale seks. De wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).

Wat zijn de symptomen van genitale wratten?

Genitale wratten kunnen variëren in grootte en aantal. Sommige mensen hebben slechts één of twee wratten, terwijl anderen er tientallen hebben. De wratten kunnen jeuken of pijnlijk zijn en kunnen bloeden tijdens geslachtsgemeenschap.

Hoe wordt genitale wratten gediagnosticeerd?

Een arts kan genitale wratten diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek. Als er wratten aanwezig zijn, kan de arts een weefselmonster nemen om te testen op HPV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor genitale wratten, waaronder:

  • Crèmes en zalven die rechtstreeks op de wratten worden aangebracht
  • Cryotherapie, waarbij de wratten worden bevroren met vloeibare stikstof
  • Chirurgische verwijdering van de wratten
  • Laserbehandeling om de wratten te vernietigen

Kunnen genitale wratten worden voorkomen?

Genitale wratten kunnen worden voorkomen door veilig te vrijen en condooms te gebruiken tijdens seksueel contact. Er is ook een vaccin beschikbaar dat kan helpen beschermen tegen HPV-infecties die genitale wratten en kanker kunnen veroorzaken.

Wat zijn de complicaties van genitale wratten?

Hoewel genitale wratten meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot kanker. HPV-infecties kunnen ook leiden tot andere vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker, anale kanker en keelkanker.

Hoe kan ik genitale wratten voorkomen?

De beste manier om genitale wratten te voorkomen is door veilig te vrijen en condooms te gebruiken tijdens seksueel contact. Het is ook belangrijk om regelmatig te worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen en om een vaccinatie tegen HPV te overwegen.

Conclusie

Genitale wratten kunnen vervelend zijn, maar in de meeste gevallen zijn ze niet gevaarlijk. Het is belangrijk om veilig te vrijen en regelmatig te worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen om de verspreiding van HPV en andere infecties te voorkomen. Als u genitale wratten heeft, raadpleeg dan uw arts voor de juiste behandeling.

FAQs

1. Hoe vaak komen genitale wratten voor?

Genitale wratten zijn een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Het is moeilijk om precieze cijfers te geven, maar naar schatting heeft 1 op de 100 mensen genitale wratten op een bepaald moment in hun leven.

2. Kunnen genitale wratten vanzelf verdwijnen?

Ja, genitale wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar dit kan maanden of zelfs jaren duren. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u genitale wratten heeft, omdat behandeling de wratten sneller kan laten verdwijnen.

3. Kan ik genitale wratten krijgen als ik geen seksueel contact heb?

Genitale wratten worden meestal verspreid via seksueel contact, maar het is ook mogelijk om besmet te raken door huid-op-huidcontact met iemand die het virus heeft.

4. Kan ik genitale wratten krijgen als ik al een HPV-vaccin heb gehad?

Hoewel het HPV-vaccin bescherming biedt tegen sommige vormen van HPV die genitale wratten en kanker kunnen veroorzaken, biedt het geen 100% bescherming. Het is nog steeds mogelijk om genitale wratten te krijgen, zelfs als u het HPV-vaccin heeft gehad.

5. Kan ik genitale wratten krijgen van iemand die geen symptomen heeft?

Ja, het is mogelijk om genitale wratten te krijgen van iemand die geen symptomen heeft. Veel mensen die besmet zijn met HPV hebben geen symptomen, maar kunnen het virus nog steeds verspreiden.