Schimmelinfectie (candida albicans)

Schimmelinfectie (Candida Albicans): Oorzaken, symptomen en behandeling

We hebben allemaal een van nature voorkomende gist, Candida albicans genaamd, in ons lichaam. Deze gist komt voor in de mond, darmen en genitaliën en is meestal onschadelijk. Wanneer het evenwicht van de micro-organismen in ons lichaam echter verstoord is, kan Candida albicans gaan woekeren, wat leidt tot een aandoening die bekend staat als een schimmelinfectie of gistinfectie.

In dit artikel bespreken we in detail de oorzaken, symptomen en behandeling van schimmelinfectie. We geven ook nuttige tips om deze aandoening te voorkomen.

Oorzaken van schimmelinfectie

Verschillende factoren kunnen de overgroei van Candida albicans veroorzaken, wat leidt tot een schimmelinfectie. Enkele van deze factoren zijn:

1. Antibiotica: Antibiotica doden de goede bacteriën in ons lichaam, wat kan leiden tot de overgroei van Candida albicans.

2. Zwak immuunsysteem: Een zwak immuunsysteem kan de overgroei van Candida albicans niet bestrijden, wat leidt tot een gistinfectie.

3. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap, menstruatie of menopauze kunnen het evenwicht van micro-organismen in het lichaam verstoren, wat leidt tot een schimmelinfectie.

4. Diabetes: Hoge suikerspiegels in het lichaam kunnen de groei van Candida albicans bevorderen, wat leidt tot een schimmelinfectie.

5. Seksuele activiteit: Seksuele activiteit kan nieuwe bacteriën in het lichaam introduceren, wat leidt tot de overgroei van Candida albicans.

Symptomen van schimmelinfectie

De symptomen van schimmelinfectie kunnen variëren afhankelijk van het getroffen gebied. Enkele veel voorkomende symptomen zijn echter

1. Jeuk en een branderig gevoel in het getroffen gebied.

2. Roodheid en zwelling in het getroffen gebied.

3. Witte, dikke afscheiding uit de vagina.

4. Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

5. Pijn bij het plassen.

6. Witte vlekken in de mond.

7. Pijn en barsten in de mondhoeken.

Behandeling van schimmelinfectie

De behandeling van schimmelinfectie hangt af van de ernst van de infectie. Milde infecties kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes of zetpillen. Als de infectie echter ernstig of terugkerend is, kan je arts orale antischimmelmedicatie voorschrijven.

Het is ook essentieel om de onderliggende oorzaak van de infectie te identificeren en te behandelen. Als de infectie bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door diabetes, kan het beheersen van je bloedsuikerspiegel helpen om terugkerende infecties te voorkomen.

Preventie van schimmelinfectie

Schimmelinfectie voorkomen is mogelijk door deze eenvoudige tips te volgen:

1. Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep of producten in het genitale gebied.

2. Draag katoenen ondergoed en vermijd nauwsluitende kleding.

3. Trek natte kleding, zoals zwemkleding, zo snel mogelijk uit.

4. Veeg van voor naar achter af na toiletgebruik.

5. Voer een goede hygiëne uit.

FAQs

1. Kan schimmelinfectie seksueel overdraagbaar zijn?

Nee, schimmelinfectie wordt niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening. Seksuele activiteit kan echter nieuwe bacteriën in het lichaam introduceren, wat leidt tot de overgroei van Candida albicans.

2. Kunnen mannen schimmelinfectie krijgen?

Ja, mannen kunnen schimmelinfectie krijgen, hoewel het minder vaak voorkomt dan bij vrouwen.

3. Kan schimmelinfectie worden voorkomen?

Ja, schimmelinfectie kan worden voorkomen door goede hygiëne, het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van geurende producten in het genitale gebied.

4. Zijn er huismiddeltjes om schimmelinfectie te behandelen?

Sommige huismiddeltjes, zoals tea tree olie, knoflook en yoghurt, kunnen helpen om de symptomen van schimmelinfectie te verlichten. Het is echter belangrijk om je arts te raadplegen voordat je huismiddeltjes gebruikt.

5. Hoe lang duurt de behandeling van schimmelinfectie?

De duur van de behandeling van schimmelinfectie hangt af van de ernst van de infectie. Milde infecties kunnen binnen een paar dagen genezen, terwijl het bij ernstige infecties tot twee weken kan duren voordat de infectie genezen is.

Kortom, schimmelinfectie is een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door de overgroei van Candida albicans. Het kan ongemak en pijn veroorzaken, maar is goed te behandelen met antischimmelmedicatie. Door de preventietips te volgen, kun je het risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie verkleinen. Als je symptomen van een schimmelinfectie ervaart, raadpleeg dan je arts voor een juiste diagnose en behandeling.